LOGOWANIE




Zapamiętaj mnie

UPDATE command denied to user 'hitoshiiunmod1'@'10.7.20.98' for table 'mnk_articles'
MANEKU - Ryba na słodko? Dokładnie tak!

Ryba na słodko? Dokładnie tak!


Poradnik
31/03/2016
Otóż o co dokładnie chodzi z tą "rybą na słodko"? Prawda jest taka, że w tym daniu jedyna rzecz z ryby to jej kształt, a właściwie forma. Wiecie już o czym mowa? No to świetnie, bo dzisiejszy temat jest właśnie o taiyaki!
Pewnie wiele razy oglądając anime widzieliście małe urocze ciasteczka w tym ciekawym kształcie i zastanawialiście się jak one mogą smakować.. (i właśnie w tym momencie przychodzę Wam z pomocą!)



Taiyaki (鯛焼き) oznaczające dosłownie "pieczoną doradę" wykonuje się zwykle z ciasta i pasty z czerwonej fasoli (azuki) bądź czekolady lub innego kremu.
No to co? Może ktoś z Was się skusi? No ale moment... Nasuwa się jedno pytanie: skąd wziąć dobry przepis? No właśnie z Maneku! c:

✧ Wykonanie pasty...
POTRZEBUJESZ:
- 1 puszkę czerwonej fasoli
- od 2 do 4 łyżek cukru (ja zwykle daję 3 płaskie i wychodzi bardzo słodkie)
Odcedź fasolkę i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją z cukrem i dokładnie wymieszaj, tak, aby pasta była jednolita.

✧ Wykonanie ciasta...
POTRZEBUJESZ:
- 2 jajka
- 30g curku
- 80-100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50-70 ml mleka
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą gęstą masę. W tym czasie rozgrzej patelnię z dodanym na nią kawałkiem masła. Gdy tłuszcz na patelni się całkowicie rozpuści zacznij nalewać małe ilości ciasta (tak by tworzyły grube placuszki). Następnie po usmażeniu wszystkich weź jeden, nałóż na niego pastę z czerwonej fasoli i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Teraz rób tak aż do skończenia placuszków i pasty.
I gotowe!
Co prawda nie mają one kształtu oryginalnego taiyaki (jest to spowodowane brakiem specjalnych foremek w naszym kraju), ale smak mają ten sam.
Życzę wszystkim smacznego, itadakimasu!~



Aiko Umari
Punkty: 15655