Japońska pizza - czy jest coś takiego? Ciekawostka 04/07/2016 Okonomiyaki (お好み焼き) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw w kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy zwykle uznają ją jako formę placków lub ich własną odmianę pizzy. Swoje początki miała ona w regionie Kansai oraz w okolicach Hiroszimy. Z czego właściwie zrobione jest okonomiyaki? W jego skład wchodzą głównie: - kapusta (może być również kapusta pekińska) - jajka - woda, cukier oraz bulion dashi - katsuobushi (czyli płatki wędzonego tuńczyka - często mówi się o nich, że "tańczą" na okonomiyaki pod wpływem gorącej blachy, na której się je przygotowuje) - aonori (pokruszone wodorosty) Jeśli chodzi o dodatkowe składniki to popularnością cieszą się m. in. bekon, kalmary, krewetki, pieczarki oraz posiekane części cebuli. Charakterystyczne również jest to, że placek ten polewa się zazwyczaj specjalnym majonezem; leje się go w taką jakby kratkę - co też jest istotne :) Należy również pamiętać, że okonomiyaki, zarówno jak ramen, w każdym regionie Japonii będzie się od siebie różnić, więc najlepiej spróbować go w kilku miejscach. |