Dango Ciekawostka 13/05/2016 Dango (団子) to tradycyjne japońskie kluski, które robi się z mochiko, czyli mąki ryżowej. Najczęściej podawane są do zielonej herbaty, a ich ilość na patyczku to zwykle trzy bądź cztery sztuki. Dango je się przez cały rok, ale sposób ich wykonania zależy od pory roku. Poniżej znajdziecie najpopularniejsze rodzaje tego przysmaku. ▸ Anko dango (z popularną w Japonii słodką pastą z czerwonej fasoli azuki) ▸ Botchan dango (dango w trzech kolorach, barwione: czerwoną fasolą, jajkiem, zieloną herbatą) ▸ Chichi dango (lekkie, słodkawe, zazwyczaj jadane jako deser) ▸ Denpun dango (wersja z wyspy Hokkaido, zrobiona z mąki ziemniaczanej) ▸ Goma dango (z ziarnem sezamu, kluski są jednocześnie słodkie i słone) ▸ Hanami dango (dango jedzone w czasie hanami) ▸ Kinako dango (z mączką z opiekanej soi) ▸ Kushi dango (po prostu dango na patyku) ▸ Mitarashi dango (polane syropem z sosu sojowego, cukru i skrobi) ▸ Teppan-yaki dango ( dango na patyku, o smaku teppan-yaki, czyli inaczej potraw smażonych na żelaznej patelni) Chyba nie będzie niespodzianką jeśli na zakończenie dodam, że owy przysmak jest bardzo często wykorzystywany w anime. Przykładowo można wymienić tu produkcje takie jak "Naruto", "Clannad", "Otoko wa tsurai yo" czy nawet "Fullmetal Alchemist". Przypatrzcie się następnym razem, jeśli będziecie oglądać jakąkolwiek japońską animację. Może akurat wypatrzycie te małe, a jakże słodkie kluseczki! |