Pałeczki! P%or%adnik 17/04/2016 Pałeczki (jp. saibashi [菜箸]) już 5 tysięcy lat temu były używane do spożywania posiłków. Jedzenie pałeczkami stosuje się zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie dieta głównie opiera się na potrawach przygotowanych z ryżu. W Japonii pierwotnie podobne były do szczypczyków. Wykonane z jednego kawałka drzewa bambusowego, połączonego na szczycie. Później zaczęto wyrabiać – podobnie jak to jest w innych państwach - pałeczki oddzielne. Pałeczki japońskie są zaokrąglone, można rozdzielić je na długości i dla kobiet 7 cali (prawie 18 cm), a dla mężczyzn 8 cali (ponad 20 cm). Jak jeść pałeczkami? Powodzenia. :P Najczęstsze błędy popełniane podczas jedzenia pałeczkami (w Japonii mają specjalne nazwy): tsuki-bashi – nabijanie jedzenia na pałeczkę neburi-bashi – oblizywanie pałeczek hotoke-bashi – wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu (oznacza to ofiarowanie jedzenia przodkom) utsushi-bashi – podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek (w Chinach można to robić tylko pomiędzy bliskimi osobami, a w Korei w ogóle nie jest to uważane za nietakt) kaki-bashi – trzymanie miski przy ustach i wyjadanie pałeczkami resztek dania (ale w Chinach jest to uważane za całkowicie normalne) saguri-bashi – mieszanie zupy pałeczkami choku-bashi – nakładanie jedzenia ze wspólnej miski własnymi pałeczkami, zamiast pałeczkami do podawania jedzenia mochi-bashi – trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce namida-bashi – trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos mayoi-bashi – machanie pałeczkami nad daniem podczas zastanawiania się, co wybrać. Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce-hashioki. Niestosowanie się do tych zasad w krajach azjatyckim może zostać uznane za niegrzeczne oraz narazić Cię na ośmieszenie. |